The Moth (Молецот) е седмата епизода од Изгубени за првпат прикажана на 3 ноември 2004тата. Ова е првата целосно Чарли-центрична епизода која го оформува ликот докрај кој во иднина ќе биде миленик на публиката...се до трагичното финале на третата сезона.
Што ми се допадна?
Чарли отсекогаш ми беше еден од моите поомилени ликови, па не е чудо што епизодава ми е една од моите омилени од првата сезона. Во овој случај, би ги издвоил сцените кои тој ги имаше со Лок, кој од оваа епизода започнав да го ценам повеќе од било кога претходно. Покрај извонредните дијалози со Џон, за издвојување е и херојството на Чарли, кој и покрај сите проблеми со одвикнувањето од хероинот ќе го спаси Џек од сигурна смрт (и тоа, пак како резултат на лекциите од Лок=). Што се однесува до флешбекот, мене овој ми е убедливо најдобар (заедно со оној од White Rabbit) досега...
Што забележав?
За жал, ништо...
Моменти за паметење:
- херојството на Чарли.
- дијалозите помеѓу Чарли и Лок.
- Лок успева да го одвикне Чарли од хероинот...
- Саид и по втор пат не успева да го пронајде изворот на францускиот сигнал, со тоа што овојпат се онесвестува. Причината? Кој ако не Лок!
- Чарли не сака да стане тоа што ќе стане подоцна, но егото на брат му ќе го вовлече во бездната на самоуништувањето...
Интересни факти:
- во флешбекот DriveShaft ја изведуваат "You All Everybody"
- за првпат по шест епизоди, преживеаните (актерите) имаат нова облека.
- ова е првата од неколкуте епизоди во кои го гледаме Лиам Пејс.
- кога Чарли се протнува во новиот мал тунел, му кажува на Џек „Дојдов за да те спасам“. Ова е цитат од Војна на ѕвездите, а за првпат е искористен кога Лук Скајвокер и го кажува истото нешто на Принцезата Леа кога ќе ја најде на Мртвата Ѕвезда во четвртото продолжение на франшизата -
A New Hope.
Цитати:
Locke: Nice work, Charlie. You make excellent bait!
-----
Charlie: Bless me, Father, for I have sinned. It's been a week since my last confession.
Priest: Go ahead, my son.
Charlie: Last night, I had... physical relations with a girl I didn't even know.
Priest: I see. Anything else?
Charlie: Yeah. Right after that I had... relations with another girl. Then straight after that, I watched... while they had... relations with... each other.
-----
Walt: We should get Mister Locke.
Hurley: Locke's out in the jungle killing stuff.
-----
Locke:
[Talking to Charlie about a moth cocoon]You see this little hole? This moth's just about to emerge. It's in there right now, struggling. It's digging it's way through the thick hide of the cocoon. Now, I could help it - take my knife, gently widen the opening, and the moth would be free - but it would be too weak to survive. Struggle is nature's way of strengthening it.
-----
Kate (to Sawyer): I don't feel sorry for you, I pity you.
За дебата:
- што ви се допадна во епизодава најмногу и зошто?
- дали забележавте нешто што никогаш претходно не сте/сме забележале?