Осмата епизода од првата сезона на најдобар можен начин ја враќа возбудата по која сите ние ќе ја помниме оваа прва (и можеби најдобра) сезона од Изгубени. Confidence Man е воедно и првата Соер-центрична епизода премиерно прикажана на 10 ноември 2004тата година, на само три недели пред едномесечната пауза која ќе настапи по единаесеттата епизода од премиерната сезона...
Што ми се допадна?
Иако првиот пат кога ја гледав епизодава со нетрпение го исчекував крајот, веројатно поради тоа што во текот на првите неколку епизоди едноставно не можев да го поднесам Соер, сега можам дефинитивно да кажам дека по Tabula Rasa, ова е дефинитивно најголемото изненадување кое (мене лично) ми го понуди овој re-watch! Confidence Man е КЛАСИКА во вистинска смисла на зборот, и претставува епизода која го прави карактерот на Соер уште поинтересен за сеопфатната публика низ светот. Спектарот сочинет со чувства на иронија, сочувство и тага ја издигнуваат епизодава на едно многу високо рамниште во кое гледачот е тотално збунет...нешто кое ниту една подоцнежна Соер-центрична епизода нема да успее да го повтори.
Што забележав?
Веќе по не знам кој пат, повторно се случува некој лик (во случајов Соер) да слушне нешто во џунглата и да започне да бега кон плажата како луд. Се прашувам, што по ѓаволите е тоа?!
Моменти за паметење:
- Кејт го чита писмото кое Соер го напишал кога имал само девет години, посветено на убиецот на неговите родители, додека пак овој ладнокрвно се преправа оти содржината е наменета за него.
- првиот Скејт бакнеж.
- Саид и Џек го мачат Соер.
- Соер открива дека го нема апаратот за астма на Шенон...и по пет години мистерија останува зошто чекаше да биде речиси убиен за да го стори тоа!
- Сан пронаоѓа начин (еукалиптусот) за да ја спаси Шенон од нападите.
- последниот флешбек исто така ни открива дека во Соер сепак се крие човек со вистинско срце...кое не може да си дозволи својот бес да му го префрли на друго, исто како него (но, на мали години), невино дете...
- Лок знаел да лаже.
-
крајот кој е пропратен со песна е едноставно перфектен!
Интересни факти:
- ова е првата епизода во која Волт не настапува.
- прва епизода во чиј флешбек не се открива како карактерот завршил на Островот.
- само неколку секунди откако Саид ќе го киднапира Соер, тој ќе му се обрати со зборовите „изгледа ти си храбриот, бидејќи му скокна на човек додека тој спие?“. Три години подоцна, актерот Навин Ендруз (кој ја игра улогата на Саид) ќе се појави во филм наречен „Храбриот“ (
The Brave One).
- песната на крајот од епизодата има стихови во кои се спомнува Мајка Богородица (на англиски Mother Mary). Во "
The Brig" (3x19) ќе откриеме дека името на мајката на Соер е Мери (Mary).
Цитати:
Jack:
[Trying to get Shannon's inhalers] You attacked a kid for trying to help his sick sister.
Sawyer: No, I whooped a thief 'cause he was going through my stuff--
Jack: Yours? What makes it yours?
Sawyer: --which I had to move because everybody wants to help themselves.
Jack: You can just take something out of a suitcase, and that makes it yours?
Sawyer: Look, I don't know what kind of commie share-fest you're running over in cave town, but down here possession's nine-tenths and a man's got a right to protect his property.
Jack: Get up!
Sawyer: Why, you wanna see who's taller?
Jack: I said get up!
-----
Sawyer: You've been waiting for this, haven't you? Now you get to be a hero again, 'cause that's what you do. You fix everything up all nice. (to Kate) Time to let go Freckles. We already made out. What else I got to live for? Hey, Jack, there's something you should know. If the tables were turned...I'd watch you die.
-----
Boone:
[about Shannon's asthma] She's been embarrassed about it since she was a kid. I guess breathing isn't cool.
-----
Sawyer:
[to Sayid while he is being 'tortured'] Splinters? Is that the best you can do? No wonder we kicked your ass in the Gulf-AAGH!
-----
Kate: Are you serious?
Sawyer: Baby, I am tied to a tree in the jungle of mystery. I just got tortured by a damn spinal surgeon and a genuine Iraqi. Of
course I'm serious.
-----
Sawyer:
[to Kate about the letter] I became the man I was hunting. I became Sawyer. Don't you feel sorry for me.
-----
За дебата:- кој ви е омилениот момент од епизодава и зошто?
- дали забележавте нешто што никогаш претходно не сте/сме забележале?