Македонски форум за хит-серијата Изгубени
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Македонски форум за хит-серијата Изгубени

A Macedonian forum for the best Action/Drama/Sci-Fi show on the planet Earth - LOST!

HomePortal*Latest imagesРегистрирајте сеВлез

Confidence Man (1x08)

Go down 
5 posters
АвторПорака
Losteech
Admin
Losteech

Male
Број на мислења : 2048
Местолокација : Скопје
Registration date : 2009-01-10

Confidence Man (1x08) Empty
ПишувањеПредмет: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeВто Јун 23, 2009 11:27 pm

Осмата епизода од првата сезона на најдобар можен начин ја враќа возбудата по која сите ние ќе ја помниме оваа прва (и можеби најдобра) сезона од Изгубени. Confidence Man е воедно и првата Соер-центрична епизода премиерно прикажана на 10 ноември 2004тата година, на само три недели пред едномесечната пауза која ќе настапи по единаесеттата епизода од премиерната сезона...

Confidence Man (1x08) 800px-1x08_SawyerFlash2
Што ми се допадна?
Иако првиот пат кога ја гледав епизодава со нетрпение го исчекував крајот, веројатно поради тоа што во текот на првите неколку епизоди едноставно не можев да го поднесам Соер, сега можам дефинитивно да кажам дека по Tabula Rasa, ова е дефинитивно најголемото изненадување кое (мене лично) ми го понуди овој re-watch! Confidence Man е КЛАСИКА во вистинска смисла на зборот, и претставува епизода која го прави карактерот на Соер уште поинтересен за сеопфатната публика низ светот. Спектарот сочинет со чувства на иронија, сочувство и тага ја издигнуваат епизодава на едно многу високо рамниште во кое гледачот е тотално збунет...нешто кое ниту една подоцнежна Соер-центрична епизода нема да успее да го повтори.

Што забележав?
Веќе по не знам кој пат, повторно се случува некој лик (во случајов Соер) да слушне нешто во џунглата и да започне да бега кон плажата како луд. Се прашувам, што по ѓаволите е тоа?!

Моменти за паметење:
- Кејт го чита писмото кое Соер го напишал кога имал само девет години, посветено на убиецот на неговите родители, додека пак овој ладнокрвно се преправа оти содржината е наменета за него.
- првиот Скејт бакнеж.
- Саид и Џек го мачат Соер.
- Соер открива дека го нема апаратот за астма на Шенон...и по пет години мистерија останува зошто чекаше да биде речиси убиен за да го стори тоа!
- Сан пронаоѓа начин (еукалиптусот) за да ја спаси Шенон од нападите.
- последниот флешбек исто така ни открива дека во Соер сепак се крие човек со вистинско срце...кое не може да си дозволи својот бес да му го префрли на друго, исто како него (но, на мали години), невино дете...
- Лок знаел да лаже. affraid
- крајот кој е пропратен со песна е едноставно перфектен!

Интересни факти:
- ова е првата епизода во која Волт не настапува.
- прва епизода во чиј флешбек не се открива како карактерот завршил на Островот.
- само неколку секунди откако Саид ќе го киднапира Соер, тој ќе му се обрати со зборовите „изгледа ти си храбриот, бидејќи му скокна на човек додека тој спие?“. Три години подоцна, актерот Навин Ендруз (кој ја игра улогата на Саид) ќе се појави во филм наречен „Храбриот“ (The Brave One).
- песната на крајот од епизодата има стихови во кои се спомнува Мајка Богородица (на англиски Mother Mary). Во "The Brig" (3x19) ќе откриеме дека името на мајката на Соер е Мери (Mary).

Цитати:
Jack: [Trying to get Shannon's inhalers] You attacked a kid for trying to help his sick sister.
Sawyer
: No, I whooped a thief 'cause he was going through my stuff--
Jack
: Yours? What makes it yours?
Sawyer
: --which I had to move because everybody wants to help themselves.
Jack
: You can just take something out of a suitcase, and that makes it yours?
Sawyer
: Look, I don't know what kind of commie share-fest you're running over in cave town, but down here possession's nine-tenths and a man's got a right to protect his property.
Jack
: Get up!
Sawyer
: Why, you wanna see who's taller?
Jack
: I said get up!
-----
Sawyer: You've been waiting for this, haven't you? Now you get to be a hero again, 'cause that's what you do. You fix everything up all nice. (to Kate) Time to let go Freckles. We already made out. What else I got to live for? Hey, Jack, there's something you should know. If the tables were turned...I'd watch you die.
-----
Boone: [about Shannon's asthma] She's been embarrassed about it since she was a kid. I guess breathing isn't cool.
-----
Sawyer: [to Sayid while he is being 'tortured'] Splinters? Is that the best you can do? No wonder we kicked your ass in the Gulf-AAGH!
-----
Kate: Are you serious?
Sawyer
: Baby, I am tied to a tree in the jungle of mystery. I just got tortured by a damn spinal surgeon and a genuine Iraqi. Of course I'm serious.
-----
Sawyer: [to Kate about the letter] I became the man I was hunting. I became Sawyer. Don't you feel sorry for me.
-----

За дебата:
- кој ви е омилениот момент од епизодава и зошто?
- дали забележавте нешто што никогаш претходно не сте/сме забележале?

Последната промена е направена од Losteech на Чет Јун 25, 2009 2:14 am. Мислењето е променето 1 пати
Вратете се на почетокот Go down
http://lostseries.blog.mk
LostyFox
Супер модератор
Супер модератор
LostyFox

Female
Број на мислења : 2272
Местолокација : On the misterious island
Работа/Хоби : Серии, филмови, по некоја книга, по цел ден на PC...тоа не е се, но.....
Хумор : Многу има за кажување :D
Registration date : 2009-01-24

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeВто Јун 23, 2009 11:48 pm

Забележав дека Соер со изрекиве бил цар уште во првата сезона. Посебно онаа за Џек, Што сакаш да видиш кој е повисок? и онаа упатена до Саид...само толку можеш, затоа ве распарчивме...и онаа до Кејт е јака кога и вика штотуку бев мачен од проклетиот доктор и ирачанец Smile Wink

Незнам што забележав, зошто ја гледав епизодава пред една недела , и непамтам баш...ама изгледа и незабележав ништо... Wink

Многу добра епизода во целина...имаше акцијаSmile Имаше БЉАК скејт моменти(Џејтер сум, нели!) и тоа...супер епизода...толку.(точка) Wink

Намасте
http://lostyfox.blog.com.mk/
Мики
Неизлечливо изгубен
Неизлечливо изгубен
Мики

Male
Број на мислења : 1282
Местолокација : Велес
Работа/Хоби : Лост, Авиони, Измами... :)
Хумор : Денес единствено е исплатливо да се отворат аптека и обложувалница.
Registration date : 2009-01-21

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeСре Јун 24, 2009 12:41 am

одлична епизода, се разбира сеуште не сум ја изгледал во ривочов, но ќе биде, утре ги гледам 4, 5, и 6... а има време и за осмава Smile
http://www.con.blog.com.mk
LostyFox
Супер модератор
Супер модератор
LostyFox

Female
Работа/Хоби : Серии, филмови, по некоја книга, по цел ден на PC...тоа не е се, но.....

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeСре Јун 24, 2009 3:08 am

Абе гледај прај само да не претераш со гледање како мене вака. Се загледав и се заборавив, па сега и целиот ривоч го заборавив Sad Embarassed

Намасте
Steff
Преживеан
Преживеан
Steff

Male
Број на мислења : 68
Местолокација : The Swan, The Island
Работа/Хоби : entering the numbers / playing table tennis
Хумор : anytime =)
Registration date : 2009-01-19

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeЧет Јун 25, 2009 12:11 am

одлична епизода..
иако сите ликови си ги сакам.. (и покрај то шо сум Џејтер) омилени ликови ми се Лок (до кај 3та сезона) и Соер..

интересна приказна, со одлична паралела (и иронија) дека Соер го прави она што него му го имаат направено [кога ја гледав прв пат, дури си мислев дека Соер е уствари детенцето, а дека Џош Х. уствари во оваа епизода го глуми тој шо ги заебал родителите на нашиов Соер; што би било ептен добар мајндфак.. ама сепак, вака се покажува и некоја доза на добра душа во Соер кога ја остава актовката и вика the deal is off]

апсолутно перфектни lines од Соер
*Why, you wanna see who's taller?
*Splinters? Is that the best you can do? No wonder we kicked your ass in the Gulf-AAGH!
*No. Don't stop now. I think my sinuses are clearing. =)))))))) LOL

иначе ја забораив за тоа „нештото“ во џунглата..
а на кои други им се појави?? знам на Мајкл (коа искочи кај Сан) и??
толку ги праат напнати тие моменти, а одма после тоа даваат некоја интересна/смешна сцена и забораваш дека уствари имаше нешто во џунглата =))

хахаха добро е тоа со Саид и The Brave One.. коинциденција?? ...... да =)))

„- песната на крајот од епизодата има стихови во кои се спомнува Мајка Богородица (на англиски Mother Mary). Во "The Brig" (3x19) ќе откриеме дека името на мајката на Соер е Мери (Mary).“
да ти кажам право го приметив ова =) си пее тој Мадр Мери и си викам Еееј и на Соер мајка му е Мадр Мери =))
http://www.tra4.blog.com.mk
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeПет Јун 26, 2009 4:55 am

@LostyFox: да, добри му се цитатите на Соер, нема што! =))
@Мики: побрзај зашто веќе утре следува десеттата епизода... Wink Smile
@Стефан: тоа би било претеризам (во врска со твојата теорија за ФБ-то) Very Happy

Цитат :
иначе ја забораив за тоа „нештото“ во џунглата..
а на кои други им се појави?? знам на Мајкл (коа искочи кај Сан) и??
Па и на Волт исто така...премногу чудно е, сигурен сум дека сцениве не се за онака оставени! :O
Steff
Преживеан
Преживеан
Steff

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeПет Јун 26, 2009 4:58 am

Цитат :
@Стефан: тоа би било претеризам (во врска со твојата теорија за ФБ-то)

па баш е у Lost стил... и затоа порано и давав толкави рејтинзи на епизодава.. ама сепак, „и вака“ е добра =))))
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeПет Јун 26, 2009 8:27 pm

Абе прочитај го постот со 1х09...они не дозволувале никакви научно-фантастични цитати во прва сезона, а не па такви зафрканции! =))
Steff
Преживеан
Преживеан
Steff

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeСаб Јун 27, 2009 3:47 am

го прочитав..
не знаев за тој факт =)
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeСаб Јун 27, 2009 4:05 am

Steff напиша:
го прочитав..
не знаев за тој факт =)
Искрено ни јас не знаев, бев шокиран кога прочитав!
Sawyer^^
Мега фанатик
Мега фанатик
Sawyer^^

Male
Број на мислења : 814
Местолокација : Кочани
Registration date : 2009-02-17

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeПон Јун 29, 2009 7:41 pm

Перфектна епизода, дефинитвно во топ 5 ми е од прва сезона, и тоа не само заради тоа што е прв флешбек на мојот омилен лик Smile . Дури сега гледам дека помалку потсетува на Walkabout, само што не беше до таа мера шокантно. Последниот флешбек сосема ја смени целата слика за карактерот. Цела епизода мислевме дека Соер е човек без душа, гад... кога на крај, испадна дека и тој како Лок имал тежок живот. Многу добро осмислен карактер и добро осмислена приказна од сценаристите, како и да е... Инаку цитатот за тоа кој е повисок беше кул до даска. Very Happy За триаголникот, се гледа дека уште од тука Соер е „загреан“ за Кејт, што се не помина за еден бакнеж. Друго што забележав е дека Кејт беше во право - Соер на почетокот обожаваше да го мразат. Колку ли само се смени карактерот за овие пет сезони. Smile
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeПон Јун 29, 2009 8:24 pm

Sawyer^^ напиша:
За триаголникот, се гледа дека уште од тука Соер е „загреан“ за Кејт, што се не помина за еден бакнеж.
Јас па тој дел од епизодата не можам да го процесирам, кој идиот би ризикувал живот само за да добие бакнеж?? Razz
Мики
Неизлечливо изгубен
Неизлечливо изгубен
Мики

Male
Број на мислења : 1282
Местолокација : Велес
Работа/Хоби : Лост, Авиони, Измами... :)
Хумор : Денес единствено е исплатливо да се отворат аптека и обложувалница.
Registration date : 2009-01-21

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeПон Јун 29, 2009 10:52 pm

Losteech напиша:
Sawyer^^ напиша:
За триаголникот, се гледа дека уште од тука Соер е „загреан“ за Кејт, што се не помина за еден бакнеж.
Јас па тој дел од епизодата не можам да го процесирам, кој идиот би ризикувал живот само за да добие бакнеж?? Razz
-Соер Smile
http://www.con.blog.com.mk
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeСре Jул 01, 2009 1:21 am

Знаеш, имаш право... =))))
LostyFox
Супер модератор
Супер модератор
LostyFox

Female

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitimeВто Jул 07, 2009 5:37 pm

Хе хе абе и ти да си таму кај Катето ќе те видам што не ќе правиш, сега само одовде теоретизираш Smile Wink

Намасте
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Confidence Man (1x08)   Confidence Man (1x08) I_icon_minitime

Confidence Man (1x08)
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 1