| 10 филмови со... | |
|
+6LostyFox Darvel Lost angel Sawyer^^ Мики Losteech 10 posters |
|
Автор | Порака |
---|
LostyFox Супер модератор
Број на мислења : 2272 Age : 33 Местолокација : On the misterious island Работа/Хоби : Серии, филмови, по некоја книга, по цел ден на PC...тоа не е се, но..... Хумор : Многу има за кажување :D Registration date : 2009-01-24
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 4:03 am | |
| 10 филмови со музички ѕвезди
1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Obsessed (бијонсе)
хе хе
прво ми крадеш филм
второ ми крадеш т.е. не мене на КПМ теорија за јазикот
трето каде жити се пишува дека скопскиот бил најблиску до литературниот макеоднски...земи бриши мислење...ќе ти се смеат
Намасте
П.С. Очигледно имаме и не фер игра така да...ако ти користиш копче ЕДИТ користам и јас...
четврто знам што е жаргон,ова онака информативно
петто...сеир хехехеххехехехехе | |
|
| |
RocknRolla Фанатик
Број на мислења : 383 Age : 33 Местолокација : Skopje Registration date : 2009-07-25
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 4:09 am | |
| знаеш што е жаргон? тогаш зошто ваква реченица?
“тоа што ти го зборуваш, всушност не е МАКЕДОНСКИ туку е ЗАПУСТУВАЊЕ на макеоднскиот јазик“
македонскиот јазик е еден јас зборам на жаргон
10 филмови со музички ѕвезди
1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Dreamgirls | |
|
| |
LostyFox Супер модератор
Број на мислења : 2272 Age : 33 Местолокација : On the misterious island Работа/Хоби : Серии, филмови, по некоја книга, по цел ден на PC...тоа не е се, но..... Хумор : Многу има за кажување :D Registration date : 2009-01-24
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 4:11 am | |
| па не беше жаргон претходното беше токму тоа што пишав ЗАПУСТУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК 10 филмови со музички ѕвезди 1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Dreamgirls 7. Moonlight and Valentino | |
|
| |
Darvel Модератор
Број на мислења : 560 Age : 37 Местолокација : Волково Хумор : Немам Registration date : 2009-01-19
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 1:23 pm | |
| Maлку само да помогнам:
Македонскиот литературен јазик е направен на основа на Централното Наречје (прилепски, велешки и битолски), од скопскиот (како и од сите други) е искористена само лексиката. Ако би требало да се одбере еден дијалект кој е најблиску до литературниот, тогаш велешки.
А модернииот скопски идиом (збир на дијалекти) е далеку од литературниот јазик (оригиналниот скопски дијалект е нешто помеѓу кучковски - Ка ќе ти га плесну една; и кумановски).
10 филмови со музички ѕвезди
1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Dreamgirls 7. Moonlight and Valentino 8. Gridlock'd | |
|
| |
Мики Неизлечливо изгубен
Број на мислења : 1282 Age : 30 Местолокација : Велес Работа/Хоби : Лост, Авиони, Измами... :) Хумор : Денес единствено е исплатливо да се отворат аптека и обложувалница. Registration date : 2009-01-21
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 2:41 pm | |
| - Darvel напиша:
- Maлку само да помогнам:
Македонскиот литературен јазик е направен на основа на Централното Наречје (прилепски, велешки и битолски), од скопскиот (како и од сите други) е искористена само лексиката. Ако би требало да се одбере еден дијалект кој е најблиску до литературниот, тогаш велешки. Велешки, гледате така да доста серете... и од караница за филмови, преку резиме, стасавте до македонски јазик...и доста зборувате за јазикот кога ни двајцата не сте на рамниште да водите дискусија и караница за јазиков(освен ако не сте некој дипломирани професори за македонски јазик, а ако сте однапред се извињавам ) | |
|
| |
Losteech Admin
Број на мислења : 2048 Age : 31 Местолокација : Скопје Registration date : 2009-01-10
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 4:23 pm | |
| Натали ако се лутиш на различни скопски жаргони, тогаш и ние треба да се лутиме кога ти употребуваш прилепски. Тезата не ти е издржана. 10 филмови со музички ѕвезди 1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Dreamgirls 7. Moonlight and Valentino 8. Gridlock'd 9. 8 Mile | |
|
| |
LostyFox Супер модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 5:05 pm | |
| Вака Дарвел прости ми ако ти се контрам, сепак си повозрасен и можеби повеќе си учел или знаеш, ама малку си грешка...Крсте зборува за 4ри наречја и тоа Прилепско, Охриско, Битолско и Велешко. Значи од нив има најмногу ЗАЕДНО значи. Сега дали прилепско повеќе од охридско или вечешко од прилепско и битолско и тн. никој немоше да каже,затоа што таков податок нема (пр. 70 % е велешко) Losti твојот коментар не го земам во предвид од проста причина што не сакаш да говориш реално, туку удираш со глава во џид. И уште нешто. Кога сум рекла дека ми смета скопски жаргон? Мики не се радувај предвреме А за филмовите: 10 филмови со музички ѕвезди 1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Dreamgirls 7. Moonlight and Valentino 8. Gridlock'd 9. 8 Mile 10. Model Behavior 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале( или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli (не го доглдав) | |
|
| |
Darvel Модератор
Број на мислења : 560 Age : 37 Местолокација : Волково Хумор : Немам Registration date : 2009-01-19
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 5:13 pm | |
| - Losteech напиша:
- Натали ако се лутиш на различни скопски жаргони, тогаш и ние треба да се лутиме кога ти употребуваш прилепски. Тезата не ти е издржана.
A eдно прашање до сите... Што ви смета кај Литературниот јазик? Попријатен е на уши, сите го разбираат, и не звучи како Српски или Бугарски (како северните и источните дијалекти). Немам ништо против дијалекти, ама мислам дека е некултурно да се користат во присуство на луѓе кои не ги зборуваат/разбираат. Мики, прво, би те замолил ако може да не користиш вулгарни изрази. Второ, не, не сум дипломиран филолог, ама имам еден до мене за консултација... - Lostyfox напиша:
- Дарвел прости ми ако ти се контрам, сепак си повозрасен и можеби повеќе си учел или знаеш, ама малку си грешка...Крсте зборува за 4ри наречја и тоа Прилепско, Охриско, Битолско и Велешко. Значи од нив има најмногу ЗАЕДНО значи. Сега дали прилепско повеќе од охридско или вечешко од прилепско и битолско и тн. никој немоше да каже,затоа што таков податок нема (пр. 70 % е велешко)
Натали, преку анализа на велешкиот, битолскиот и прилепскиот дијалект, и споредба со литературниот јазик, велешкиот со само неколку исклучоци е речиси идентичен. А од струшкото говорно подрачје е земен акцентот (трет слог од назад) колку што се сеќавам од средно... 10 филмови со музички ѕвезди 1. Edison 2. Evita 3. S.W.A.T. 4. The Pink Panther 5. Southland Tales 6. Dreamgirls 7. Moonlight and Valentino 8. Gridlock'd 9. 8 Mile 10. Model Behavior 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck | |
|
| |
LostyFox Супер модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 5:26 pm | |
| дарвел...јас имав ептен строга професорка во основно и многу мораше да се учи...и многу учев македонски...така да барем за ова сум 90 сигурна дека е во право... инаку нема струшки...тоа со акцентирањето е друго ти се меша тебе, ова во централни подрачја на литературен македонски е и охрид (значи 4рите што ги пишав горе) илјада посто...го има и во книгата ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ А за тоа од Лости....ако најде збор што ми е кажан на прилепски а сум мислела сериозно, а не на зафрканција кажано нели, слободно нека ми каже...а скопјаните обавезно користат жаргон...пример У, СВЕ, НЕШО...дај не зафркавајте. А за мики...добро што си го опоменил ти, ти си сепак блогерскиот (форумскиот) лектор се гледа процентот на литературен јазик на велешани Namaste 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. Фонтаната (по глуп здравје) | |
|
| |
RocknRolla Фанатик
Број на мислења : 383 Age : 33 Местолокација : Skopje Registration date : 2009-07-25
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 9:05 pm | |
| прво, мики само ти напиша мислење кое немаше врска со дискусијата до сега... второ, дарвел, во право си до негде, само мислам дека си помешал два поими, а тоа се жаргон и дијалект... во скопје може да се разликуваат два типа на јазици (како што кажав погоре), од кои на дијалект зборуваат оние “културните“, а на жаргон зборуваме ние, децата и младите, кој вклучува поголем број на пцовки, навреди, скратени зборови, па дури и измислени поими а сега почнувам да се сложувам со натали за последните мислења 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. Фонтаната (ако мислиш на оној со хју џекмен и рејчел вајз грешиш, или не си го разбрала филмот, инаку еден од подобрите филмови е тој) 4. Captivity | |
|
| |
Losteech Admin
Број на мислења : 2048 Age : 31 Местолокација : Скопје Registration date : 2009-01-10
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 9:50 pm | |
| 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. The Fountain 4. Captivity 5. No Country for Old Men (крајот ме изнервира тотално, и не ми е јасно како филмов добил оскар!! ) | |
|
| |
LostyFox Супер модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Сре Сеп 02, 2009 10:19 pm | |
| 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. The Fountain 4. Captivity 5. No Country for Old Men 6. Zombi Nation Да мислам на таа фонтана. Немаше што да не се разбере тука, едноставно не ме заинтересира Ако тоа горе што го пиша..."прво, мики само ти напиша мислење кое немаше врска со дискусијата до сега..." се однесуваше на мене, прочитај јас што му пишав и ќе ти стане јасно, вака си збунет Незнам ДАрвел колку е во право за кучкарски и кумановски,така да не му се мешам за тоа, ама за тоа со Крсте 100% греши Ивица конечно се свести | |
|
| |
RocknRolla Фанатик
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 12:08 am | |
| 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. The Fountain 4. Captivity 5. No Country for Old Men 6. Zombi Nation 7. Mammoth ок доста е од дискусијава и од моја страна, очигледно тргна во погрешна насока. мики можеше бар да пишеш некој филм | |
|
| |
Losteech Admin
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 12:34 am | |
| 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале)
1. Gigli 2. Howard The Duck 3. The Fountain 4. Captivity 5. No Country for Old Men 6. Zombi Nation 7. Mammoth 8. Fantastic Four
Аман прекинете со дискусијава, ако толку ви е важно ова со јазиков отворете си тема (како што кажа веќе Мики) и дискутирајте таму! | |
|
| |
Мики Неизлечливо изгубен
Број на мислења : 1282 Age : 30 Местолокација : Велес Работа/Хоби : Лост, Авиони, Измами... :) Хумор : Денес единствено е исплатливо да се отворат аптека и обложувалница. Registration date : 2009-01-21
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 12:42 am | |
| некој бришел мислења (ми го нема последниот пост ...) oк ивица нема многу филмови што сум зажалил што сум ги гледал, упс еве еден ми текна 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. The Fountain 4. Captivity 5. No Country for Old Men 6. Zombi Nation 7. Mammoth 8. Fantastic Four 9. Girl with a pearl earning Инкау де бе кој го стави No Country For Old Men ц ц ц и остајте ме мене после тема да пишам... поздрав | |
|
| |
Sawyer^^ Мега фанатик
Број на мислења : 814 Age : 36 Местолокација : Кочани Registration date : 2009-02-17
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 4:14 am | |
| 10 Филмови што Ви е криво што сте ги гледале (или воопшто не сте ги догледале) 1. Gigli 2. Howard The Duck 3. The Fountain 4. Captivity 5. No Country for Old Men 6. Zombi Nation 7. Mammoth 8. Fantastic Four 9. Girl with a pearl earning 10. Miss Cast Away Мики ај напиши тема штом сакаш... | |
|
| |
Мики Неизлечливо изгубен
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 8:00 am | |
| 10 филмови инспирирани од книги
1. The Lord of The Rings | |
|
| |
RocknRolla Фанатик
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 1:01 pm | |
| 10 филмови инспирирани од книги 1. The Lord of The Rings (моментално ја читам ) 2. The Green Mile | |
|
| |
Darvel Модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 1:28 pm | |
1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers (сум ја прочитал, книгата е подобра) | |
|
| |
Мики Неизлечливо изгубен
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 3:35 pm | |
1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers 4. Matchstick Men | |
|
| |
LostyFox Супер модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 5:39 pm | |
| 10 филмови инспирирани од книги 1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers 4. Matchstick Men 5. The Davinchi code Koj go stavi Fantactic Four vo prethodnata ? | |
|
| |
RocknRolla Фанатик
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 6:14 pm | |
1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers 4. Matchstick Men 5. The Davinchi code 6. Angels & Demons | |
|
| |
Мики Неизлечливо изгубен
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 6:38 pm | |
1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers 4. Matchstick Men 5. The Davinchi code 6. Angels & Demons 7. Catch Me If You Can | |
|
| |
LostyFox Супер модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 6:42 pm | |
1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers 4. Matchstick Men 5. The Davinchi code 6. Angels & Demons 7. Catch Me If You Can 8. Хари Потер | |
|
| |
Darvel Модератор
| Предмет: Re: 10 филмови со... Чет Сеп 03, 2009 7:49 pm | |
| - LostyFox напиша:
- Koj go stavi Fantactic Four vo prethodnata ?
Некој што се разочарал кога го гледал... 10 филмови инспирирани од книги 1. The Lord of The Rings 2. The Green Mile 3. Starship Troopers 4. Matchstick Men 5. The Davinchi code 6. Angels & Demons 7. Catch Me If You Can 8. Хари Потер 9. The Dune (закон книга) Потенцирав зашто гледам не сте мислеле „Инспирирани од добри книги“... | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: 10 филмови со... | |
| |
|
| |
| 10 филмови со... | |
|