Македонски форум за хит-серијата Изгубени
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Македонски форум за хит-серијата Изгубени

A Macedonian forum for the best Action/Drama/Sci-Fi show on the planet Earth - LOST!

HomePortal*Latest imagesРегистрирајте сеВлез

Hearts and Minds (1x13)

Go down 
4 posters
АвторПорака
Losteech
Admin
Losteech

Male
Број на мислења : 2048
Местолокација : Скопје
Registration date : 2009-01-10

Hearts and Minds (1x13) Empty
ПишувањеПредмет: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitimeПон Jул 06, 2009 6:42 am

Hearts and Minds (на македонски: „Љубов и разум“) е првата и, за жал, последна Бун-центрична епизода од Изгубени, премиерно прикажана на 12 јануари 2005тата година.
Hearts and Minds (1x13) 800px-1x13_BooneIsland
Што ми се допадна?
Интересно, ова е втората епизода во низа која нуди приказна прифатлива и за најголемите фанови на Изгубени, но и за оние на кои повеќе им е гајле да ја видат Шенон во бикини. Флешбекот е доста интересен на свој начин и слично како и минатиот (на Кејт) и овој ни нуди некои незаборавни WTF моменти, секако земено по стандардите на флешбек приказните (првиот е сознанието дека Шенон го измамува Бун, вториот дек Бун ја сака Шенон, а третиот е кога дознаваме дека двајцата всушност имале секс пред полетувањето на летот 815). За да биде уште посмешна ситуацијава со епизодава, ако започнам да ја раскажувам истата, ќе се запрашаме дали била епизода од Очајни домаќинки или од Изгубени!? Но, балансот е сепак добро одржан со додавањето на неколку научно-фантастични елементи кои според мене ја воздигнуваат "Hearts and Minds" на едно повисоко ниво.

Што забележав?
Не знам колку е валиден „сонот“, или привидението, како и да е -- кој Бун го доживеа, ама дефинитивно Чудовиштето овојпат не се појави од некоја дупка туку „изникна“ од земја!!!
Покрај ова, дали може да се смета дека истиот сон го открива и планот на Чудовиштето (овојпат контролирано од човекот во црно), Шенон подоцна да биде убиена од некого (во случајов испадна Ана Лусија) или можеби премногу претерав овојпат??! Во секој случај, Волт и се појави многу пати на Шенон, а последниот пат се чини дека дури и постави некаков вид на „мамка“ за да биде застрелана од Ана, така што сите опции се отворени... Smile

А, и патем, интересно е што сценаристите се гледа оти ја планирале аномалијата со Лебедот уште во првата сезона!!!

Моменти за паметење:
- привидението/сонот на Бун кое на крајот испаѓа дека било предизвикано од нештото кое Лок ќе му го стави на главата...
- обидот на Харли да фати риба и неговите монолози со Џин. Laughing
- измамата на Шенон и „искористувањето“ на Бун пред полетувањето на летот 815...

Интересни факти:
- додека Бун го пријавува дечкото на Шенон за насилство, можеме да го видиме Соер во полициската станица. Подоцна, во Exodus, дел први повторно ќе ни биде прикажана оваа сцена, но од перспективата на Соер.
- сите сцени со компасот оригинално не требале да бидат вклучени во епизодава, но бидејќи продуцентите сфатиле дека без нив епизодата ќе биде кратка - ги вметнале...
- 24тиот ден кој се обработува во епизодава повторно ќе го видиме во Expose кога Ники и Пауло ќе ја пронајдат DHARMA станицата „Бисер“, како и авионот во кој умрел братот на Еко.

Цитати:
Jack: How're you doing?
Charlie
: How am I doing? With week two of heroin withdrawal? Or how am I doing with Claire being abducted by the freak who tried to kill me?
Jack
: I gave you aspirin for the heroin withdrawal.
-----
Locke: Hi.
Sayid
: I didn't hear you.
Locke
: Sorry. I'm sneakier than I give myself credit for.
-----
Hurley: [to Jin] Are you sure you don't speak English? There's a rumor that you do... Your wife's hot!
(Jin looks, bewildered)
-----
Jack
: What do you think his story is?
Charlie
: Who, Locke? Guy's a freak of nature. Highly disturbed. Chances are he probably killed all his mates at the post office the day his mum forgot to put a cookie in this lunch tin. That was my first impression anyway. Then he saved my life.
Jack: Then you trust him?
Charlie
: Trust him? No offense, mate, but if there was one person on this island that I would put my absolute faith in to save us all, it would be John Locke.

Прашања за дискусија:
- што ви се допадна најмногу во епизодата? Кој ви е омилен момент/сцена/цитат? Што оцена би и дале?!
- дали забележавте нешто необично?

Мој рејтинг:

Приказна (на Островот): 7
Митологија: 7
Флешбек: 8

Оцена: 7.30
Вратете се на почетокот Go down
http://lostseries.blog.mk
IceMan
Преживеан
Преживеан
IceMan

Male
Број на мислења : 85
Местолокација : DHARMA
Работа/Хоби : Gledanje Lost :D
Registration date : 2009-05-25

ПишувањеПредмет: Re: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitimeПон Jул 06, 2009 2:00 pm

Јеееј Бун центрична епизода...
...епизодава искрено многу ми се допадна, да интересен момент беше кога чарли и харли ловеа риба за шенон а она за друг за да "докаже" дека не е бескорисна.
-Hurley: [to Jin] Are you sure you don't speak English? There's a rumor that you do... Your wife's hot!
(Jin looks, bewildered)
ХАХАХАхАХАХ се сеќавам на ова!
Прашања за дискусија:
- што ви се допадна најмногу во епизодата? Кој ви е омилен момент/сцена/цитат? Што оцена би и дале?!
Цитатот го напишав, а се ми се допадна онака цела приказна во епизодава!
Па не, ова беше онака типично season1 епизода со љубовни врски преживување разговор итн.
Мој рејтинг:
За цела епизода: 7.5
Приказна (на Островот): 8
Митологија: 5 (некако немаше многу, само дрогираниот бун што го виде чудовиштето, иако не беше вистина. ама интересно беше што мислевме дека шенон е мртва а на крај испадна дека е издрогиран)
Флешбек: 8.5
Steff
Преживеан
Преживеан
Steff

Male
Број на мислења : 68
Местолокација : The Swan, The Island
Работа/Хоби : entering the numbers / playing table tennis
Хумор : anytime =)
Registration date : 2009-01-19

ПишувањеПредмет: Re: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitimeПон Jул 06, 2009 11:28 pm

Супер епизода!!!
мајндфак во он-ајланд приказната
2 wtf моменти во оф-ајланд приказната
и смешки во таа третата C-story

ај ќе почнам со флешбекот.. интересна приказна, нема што.. дознавме зошто овие два лика така се однесуваа кон себе цело време... и плус имаше 2 пресврти.. супер ФБ

Островската приказна исто беше супер.. уште не ја сфаќам 100% приказната... ако тоа шо му го стаи Лок на Бун беше некоја халуциогена дрога, како на Бун не му се гледаа други работи, него баш Чудовиштето со своите карактеристики (а он го нема ни видено во живо)...
и да.. доста хинтови за Електромагнетизмот и аномалиите.. 10тина пати се спомна некоја страна на светот.. видовме 2 компаси.. и коментарот на Саид: епа тогаш сигурно компасов не работи =)))
исто се спомна дека Шенон е спешл.. не знам дали ова има поголемо значење или онака само беше уфрлено..
и хинт за наредната епизода: го гледаме Мајкл со мистериозна кутија во рака и се прашуваме што ли има во кутијата =)) ваљда писмата шо му ги праќал на син му а мајка му не му ги давала =)))))))) само претпоставка =))))))))

Jack: I gave you aspirin for the heroin withdrawal. =))))))
имаше и други смешни и интересни, ама сеа не ми текнуваат =)

ај сеа ќе идам да ја убацам на ранг листата
позз
http://www.tra4.blog.com.mk
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitimeСре Jул 08, 2009 5:22 am

IceMan напиша:
Па не, ова беше онака типично season1 епизода со љубовни врски преживување разговор итн.
Се согласувам, иако сонот можеби и значеше нешто... Wink
Steff напиша:
Супер епизода!!!
мајндфак во он-ајланд приказната
2 wtf моменти во оф-ајланд приказната
и смешки во таа третата C-story
Да, флешбекот и покрај тоа што доликуваше на епизода од Очајни домаќинки сепак беше интересен за следење...а за он-ајланд приказната ако нема значење сонот на Бун ќе бидам мноооогу разочаран. Дарлтон рекоа дека СЕКОЕ појавување на Чудовиштето носи дополнителни (скриени) информации за него, па се надевам дека и во сонот имало такви (можеби токму тоа што едноставно се појави од земја, без да излезе од некаков отвор??)
Цитат :
исто се спомна дека Шенон е спешл.. не знам дали ова има поголемо значење или онака само беше уфрлено..
Хмммм не се сеќавам на ваков момент?! Shocked
Sawyer^^
Мега фанатик
Мега фанатик
Sawyer^^

Male
Број на мислења : 814
Местолокација : Кочани
Registration date : 2009-02-17

ПишувањеПредмет: Re: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitimeПет Jул 10, 2009 6:51 pm

Типична епизода од првата сезона - до крај островска! Привиденијата на Бун беа одличен мајндфак, а за флешбекот, повеќето флешбеци од прва сезона беа интересни, зашто уште се запознаваме со ликовите. Ама ретко кој очекуваше пред тоа дека Бун и Шенон не се биолошки брат и сестра, дури и дека ќе станат љубовници, а сцената каде го уфрлија Соер беше закон. Ќе ја памтам епизодава и по интересните дијалози меѓу ликовите: Харли и Џин (се изнасмеав), Кејт и Сан (кога дозна дека зборува англиски), па Џек и Чарли за Лок.... Хинтот за аномалиите на Островот беше очигледен.... А и јас приметив дека неколку пати добивме хинт за тоа за кого ќе биде следната епизода. Во претходната на крајот го гледаме Бун како љубоморно ја гледа Шенон со Саид, кога ете ти Бун-флешбек во оваа епизода. Исто и тука - Мајкл ја гледа кутијата, а веќе во наредната епизода ја добиваме неговата приказна. Smile
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitimeСаб Jул 11, 2009 9:13 pm

Sawyer^^ напиша:
Ретко кој очекуваше пред тоа дека Бун и Шенон не се биолошки брат и сестра, дури и дека ќе станат љубовници, а сцената каде го уфрлија Соер беше закон.
Сега ме потсети, онака рандом да ви кажам дека кога гледав LOST на А1 на времето си мислев дека Бун и Шенон се вистински брат и сестра и не можев а да не се грозам на секое кога ќе погледнев еден од двајцата во било која сцена. Very Happy

После неколку недели си ги земав првите 2 сезони на DVD ги изгледав одеднаш (вклучувајќи ги и првите епизоди - по вторпат) и конечно сфатив дека сум бил во заблуда. =))))
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Hearts and Minds (1x13)   Hearts and Minds (1x13) I_icon_minitime

Hearts and Minds (1x13)
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 1