Македонски форум за хит-серијата Изгубени
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Македонски форум за хит-серијата Изгубени

A Macedonian forum for the best Action/Drama/Sci-Fi show on the planet Earth - LOST!

HomePortal*Latest imagesРегистрирајте сеВлез

Born to Run (1x22)

Go down 
3 posters
АвторПорака
Losteech
Admin
Losteech

Male
Број на мислења : 2048
Местолокација : Скопје
Registration date : 2009-01-10

Born to Run (1x22) Empty
ПишувањеПредмет: Born to Run (1x22)   Born to Run (1x22) I_icon_minitimeСаб Aвг 08, 2009 3:05 am

Born to Run (на македонски: „Родена за бегство“) е последната, дваесет и втора епизода, пред големото финале на првата сезона. Премиерното прикажување се случило на 11ти мај 2005тата.

Откако ќе се распространи веста дека сплавот треба да тргне веднаш за да се избегне промената на правецот на ветерот, Кејт одлучува оти таа треба да биде еден од патниците на истиот, притоа обидувајќи се да го украде местото на Соер. Во меѓувреме, кампот е преплавен со сомнежи откако Мајкл ќе испие вода во која некој намерно ставил отров. Флешбеците во епизодата се фокусираат на повторното здружување помеѓу Кејт и Том веднаш штом таа ќе дознае за здравствената состојба на мајка и’.
Born to Run (1x22) 800px1x22kateisland
Што ми се допадна?
Генерално, како и секоја епизода пред финале (освен "Follow the Leader"), така и оваа изобилуваше со неколку прилично предвидливи настани. Не беше многу тешко уште на почеток да се претпостави дека Кејт е таа која ја отру водата на Мајкл. ОК, никој не очекуваше таа да ја натера Сан да ја изврши „нечистата“ работа, но сепак - сите потајно знаевме дека на крајот ќе испадне токму таа виновникот. Како и да е, Born to Run според мене, може да се пофали со еден солиден флешбек кој ни ја откри мистеријата од претходно - т.е. конечно го запознавме човекот кој Кејт го сакала (Том) и најпосле -- го убила...

Покрај претходно споменатите делови од епизодата, многу ми се допадна и делот со Волт. Тука конечно излегуваат на виделина неговите моќи. Дали Волт знаеше што се наоѓа во окното? Дали затоа полуде одеднаш и присака што поскоро да си замине од Островот? Иронично, овие прашања можно е засекогаш да останат неодговорени. Sad

Моменти за паметење:
- Лок им го покажува окното на Саид и Џек. Ривалството помеѓу Лок и Саид, и Лок и Џек зема се’ поголем замав...
- Соер и открива на групата дека Кејт е затвореникот кој патувал со маршалот на летот 815.
- предупредувањето на Волт упатено кон Лок да не го отвора окното, како и неговото признание спрема својот татко Мајкл дека тој го запалил првиот сплав.
- забавниот Чарли кој во епизодава е доста опуштен. Very Happy

Интересни факти:
- во Јапонија, името на епизодата било "Time Capsule" (Временска капсула)
- во епизодата не се слуша традиционалниот whoosh звук на флешбеците, кој се користи пред и по нивното прикажување.
- временската капсула која Том и Кејт ќе ја ископаат под дрвото е всушност поставена во кошничката за пикник со New Kids on the Block која таа ќе се обиде да ја украде во "The Incident".
- коментарот на Чарли во врска со станувањето познати во светот веднаш штом ќе се прошири веста за спасувањето на преживеаните од летот 815, ќе стане јаве во четвртата сезона (Oceanic Six).

Цитати:
Locke: Why would Kate poison Michael?
Hurley
: Well, you know, the whole fugitive thing. [Jack gawks at Hurley] He doesn't know? [Jack shakes his head]. Well how am I supposed to keep straight who knows what around here? I mean, Steve didn't even know about the polar bear.
-----
Tom
: No self-respecting man in Iowa goes anywhere without beer.
-----
Charlie
: Okay, check this out...this is track two, it's called — [Claire tries to stop him from moving] sorry, it's called 'Monster Eats the Pilot.'

Прашања за дискусија
- Кој сетап за финале беше подобар:
Born to Run или Three Minutes?
Born to Run или Greatest Hits?
Born to Run или Follow the Leader?
- Која е вашата омилена сцена од епизодата?
- Дали забележавте нешто необично?
- Кој ви е омилен цитат?
- Како би ја оцениле епизодата според трите критериуми:
1) Флешбек;
2) Приказна;
3) Митологија?

Мој рејтинг:
Приказна (на Островот): 6
Митологија: 7
Флешбек: 7

Оцена: 6.66 (три шестки Laughing)

Најава
В понеделник, десетти август, завршуваме со ривочувањето на првата сезона. На овој ден ќе ги дискутираме премиерно сите три делови од извонредното финале на првата сезона - Exodus.
НЕ ПРОПУШТАЈТЕ!!!
Вратете се на почетокот Go down
http://lostseries.blog.mk
Steff
Преживеан
Преживеан
Steff

Male
Број на мислења : 68
Местолокација : The Swan, The Island
Работа/Хоби : entering the numbers / playing table tennis
Хумор : anytime =)
Registration date : 2009-01-19

Born to Run (1x22) Empty
ПишувањеПредмет: Re: Born to Run (1x22)   Born to Run (1x22) I_icon_minitimeПон Aвг 10, 2009 7:19 pm

Losteech напиша:

- Кој сетап за финале беше подобар?
според мене ова не беше „сетап пред финалето“, зашто иако целата Егзодус си ја сметам како една епизода, сепак првиот дел од Егзодус е оној „сетап час“, т.е. последните 40 мин пред 2часовното финале, така да, нема да ја споредувам оваа епизода со другите сетапи =)

иначе, интересна приказна.. се разјаснува „мистеријата“ од претходниот пат (кој е човекот кого Кејт го сакала/убила и шо е фората со авиончето) и се продолжува другата мистерија од бекграунд приказната на Кејт - Што направила Кејт?

Losteech напиша:

и оваа изобилуваше со неколку прилично предвидливи настани. Не беше многу тешко уште на почеток да се претпостави дека Кејт е таа која ја отру водата на Мајкл.
па не би рекол.. јас искрено не претпоставив.. и плус имаше неколку пресврти пред да дознаеме дека Кејт е всушност позади се:
-прво мислиме дека е Волт заради тоа што го запали првиот рафт и бидејќи не сака да си оди дома
-после мислиме дека е Соер зашто Мајкл му праеше проблеми со местото на рафтот
-после дознаваме (а и доста логично е) дека Сан би сакала да го „под-отруе“ Џин за он да остане тука со нејзе
-и тек после иде мајндфакот дека уствари Кејт би направила ама баш се за да избега (а дури му се налути на Џек кога он ја праша дали стварно она го отрула)

исто доста чуден момент беше кога Лок го ДОПРЕ Волт, овој некако „осозна“ за хечот и му рече да не го отвараат.. исто и ја си помислив дека сега заради ова Волт се согласи да го напушти Островот

епа тоа би било се =)
конечно подолг коментар зашо еве стасав со ривочов..
ај да го глеам финалево денес-утре, па ќе коментираме малце поише за него =)
позз
http://www.tra4.blog.com.mk
Losteech
Admin
Losteech

Male
Број на мислења : 2048
Местолокација : Скопје
Registration date : 2009-01-10

Born to Run (1x22) Empty
ПишувањеПредмет: Re: Born to Run (1x22)   Born to Run (1x22) I_icon_minitimeСре Aвг 12, 2009 7:52 pm

Steff напиша:
Losteech напиша:

- Кој сетап за финале беше подобар?
според мене ова не беше „сетап пред финалето“, зашто иако целата Егзодус си ја сметам како една епизода, сепак првиот дел од Егзодус е оној „сетап час“, т.е. последните 40 мин пред 2часовното финале, така да, нема да ја споредувам оваа епизода со другите сетапи =)
Па добро, да, генерално земено, првиот дел од Егзодуш БЕШЕ вистинскиот сетап, ама од временски причини мораше да се збрзне со ривочов па затоа и двата дела се сместени сега во еден пост, па ќе беше банално да се пишуваат одделни прашања. Very Happy Во секој случај, и епизодава е направена во СЕТАП стил - досадна приказна на Островот која е поставена само за да се пополни сезоната и за да се помрдне приказната пред последните две епизоди од сезоната (во овој дел посебно мислам на тоа што го кажа Арцт, дека веднаш ќе мора да тргнат со сплавот ако не сакаат да наидат на лоши ветришта, што на крајот преку мобизода ќе дознаеме дека било лага) Wink
Цитат :
иначе, интересна приказна.. се разјаснува „мистеријата“ од претходниот пат (кој е човекот кого Кејт го сакала/убила и шо е фората со авиончето) и се продолжува другата мистерија од бекграунд приказната на Кејт - Што направила Кејт?
Интересна? Не би рекол... Rolling Eyes
Цитат :
Losteech напиша:

и оваа изобилуваше со неколку прилично предвидливи настани. Не беше многу тешко уште на почеток да се претпостави дека Кејт е таа која ја отру водата на Мајкл.
па не би рекол.. јас искрено не претпоставив.. и плус имаше неколку пресврти пред да дознаеме дека Кејт е всушност позади се:
-прво мислиме дека е Волт заради тоа што го запали првиот рафт и бидејќи не сака да си оди дома
-после мислиме дека е Соер зашто Мајкл му праеше проблеми со местото на рафтот
-после дознаваме (а и доста логично е) дека Сан би сакала да го „под-отруе“ Џин за он да остане тука со нејзе
-и тек после иде мајндфакот дека уствари Кејт би направила ама баш се за да избега (а дури му се налути на Џек кога он ја праша дали стварно она го отрула)
ОК, можеби ми се причини дека е предвидливо зашто знаев дека ќе биде Кејт уште кога Мајкл колабираше. Laughing
Цитат :
исто доста чуден момент беше кога Лок го ДОПРЕ Волт, овој некако „осозна“ за хечот и му рече да не го отвараат.. исто и ја си помислив дека сега заради ова Волт се согласи да го напушти Островот
Е да, чуден момент, дефинитивно... Surprised
http://lostseries.blog.mk
Sawyer^^
Мега фанатик
Мега фанатик
Sawyer^^

Male
Број на мислења : 814
Местолокација : Кочани
Registration date : 2009-02-17

Born to Run (1x22) Empty
ПишувањеПредмет: Re: Born to Run (1x22)   Born to Run (1x22) I_icon_minitimeПон Aвг 17, 2009 8:44 pm

Леле, во последно време заостанав со ривочов. Едвај стигнав да ја изгледам епизодава, а и финалето ќе го искоментирам кога ќе најдам време да ги погледнам сите три дела.

Епизодава беше можеби најдобра Кејт-центрична во првата сезона, но не беше којзнае колку интересна. Се се вртеше главно околу сплавот и тоа кој го отру Мајкл. Интересно е како сценаристите цело време не вртат, до крај не држеа да нагаѓаме кој е, и таман помисливме дека тоа е Сан, а Кејт беше искрена, испадна дека сепак Пегавата е виновна. Smile Интересна карактер-приказна имавме, зашто во оваа епизода дефинитивно е покажана темната страна на Кејт, и преку флешбекот и преку островската приказна. Гледаме дека сепак, не е ангел. Very Happy

За Волт, навистина чудно се однесуваше. Кога Лок го допре, овој се штрекна, но во прв момент помислив дека е така поради смртта на Бун, сепак Лок после тоа малку го изгуби угледот кај Волт. Но, кога му кажа за хечот бев ептен изненаден. Нема од каде Волт да знае за тоа. Сигурен сум дека ни Џек ни Саид не му кажале. Или случајно слушнал некој муабет, или е нешто поврзано со неговите моќи. Може планирале да ни кажат повеќе за неговите способности во втората сезона, па баталиле.... Како и да е, изгледа дека тоа нема да биде објаснето во шеста сезона. Mad

Тоа би било за епизодава, другите забелешки - кутијата на Кејт што ја плати Џејкоб и забелешката на Чарли за тоа дека ќе станат славни и јас ги забележав. Smile
Sponsored content

Born to Run (1x22) Empty
ПишувањеПредмет: Re: Born to Run (1x22)   Born to Run (1x22) I_icon_minitime

Born to Run (1x22)
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 1