The Whole Truth (на македонски: „Целата вистина“) е шеснаесеттата епизода од втората сезона и 41та од почетокот на серијата.
Кратка содржинаЏон бара помош од Ана Лусија за справување со нивниот затвореник во окното. Сан започнува да се сомнева дека е можеби трудна.
Иако се работи за Сан-центрична епизода, која по правило би требало да биде досадна, оваа е за едно скалило погоре од сите епизоди посветени на нејзиниот лик! Ако си помисливте дека нешто во флешбекот отскокнува, тогаш се излажавте.
Приказната на Островот, посебно на самиот крај со оној WTF момент при разговорот помеѓу „Хенри Гејл“ и Џек и Лок, ја извлекува "The Whole Truth" од бездната во која сите ние (или барем јас!) уште по самиот почеток, знаејќи дека ќе гледаме уште една Сан-центрична епизода, очекуваме да падне.
Не знам зошто, но овој лик ми е еден од најдосадните, можеби и најдосадниот помеѓу главните ликови. Можеби бидејќи нејзината реакција откако ќе дознае дека е трудна ќе ми биде прилично дегутантна и несфатлива?! Веројатно да. Но најверојатно причината се крие во тоа што Сан отсекогаш била, и ќе биде еден негативен и арогантен карактер кој секогаш ќе ја префрла својата вина во другите... (на пример: заради неа Џин станува таков каков што е, но таа подоцна го криви својот татко за ова!...)
Како и да е, заклучокот ми е дека се работи за солидна сетап епизода која не спрема психички за долгоочекуваната "Lockdown"...
Нешта кои ги забележавСан сепак не му ја открива целосната вистина на својот маж Џин. Таа, и покрај тоа што веќе ние знаеме дека спиела со друг маж, ќе му се заколне на него дека тоа никогаш не го сторила во својот живот.
Ете уште еден доказ дека сум во право за моето размислување во контекст на нејзиниот карактер...
Интересни факти:
- Тестот за бременост кој ќе го земе Сан е направен од
Widmore Labs (Видмор лабаратории). Ова е втор хинт за Видмор во оваа сезона!
- Лок пронаоѓа една од плочите на Џеронимо Џексон, Magna Carta, додека ги резгледува разноразните артисти и албуми.
- Дијалогот помеѓу Соер и Бернард на плажата го слушаме наназад. Еве како истиот би гласел во нормален редослед:
- Цитат :
- BERNARD : Well how do you know?
SAWYER : Oh, I got my source!
BERNARD : Well aren't you gonna tell him that?
SAWYER : Not my place!
BERNARD : You should tell him! Or…?
SAWYER : Hell no! Let Sunshine tell him!
Цитатите за епизодава се достапни на следниов
линк.
Прашања за дискусија- Која Сан-центрична епизода од првите две сезони е подобра:The Whole Truth или
House of the Rising Sun?
The Whole Truth или
...And Found?
- Која е вашата омилена сцена од епизодата?
- Дали забележавте нешто необично?
- Кој ви е омилен цитат?
- Како би ја оцениле епизодата според трите критериуми:1) Флешбек;
2) Приказна;
3) Митологија?
Мој рејтингПриказна (на Островот): 7.5
Митологија: 6.5
Флешбек: 6.25
Оцена: 6.85