Македонски форум за хит-серијата Изгубени
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Македонски форум за хит-серијата Изгубени

A Macedonian forum for the best Action/Drama/Sci-Fi show on the planet Earth - LOST!

HomePortal*Latest imagesРегистрирајте сеВлез

Pilot, part 1 (1x01)

Go down 
+4
tanja
IceMan
Мики
Losteech
8 posters
Отиди на страна : 1, 2  Next
АвторПорака
Losteech
Admin
Losteech

Male
Број на мислења : 2048
Местолокација : Скопје
Registration date : 2009-01-10

Pilot, part 1 (1x01) Empty
ПишувањеПредмет: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПон Мај 25, 2009 2:41 pm

Првиот дел од Пилот епизодата беше за првпат прикажан на 22 септември 2004тата година на ABC, во САД. Две години и неколку денови подоцна, истата епизода беше прикажана премиерно и на македонската национална телевизија А1. И во двата случаи епизодата доби огромен публицитет (генерално поради ненормалното рекламирање од страна на двете телевизии) и во моментов е веројатно една од најгледаните (ако не и најгледана) епизода од американска серија, некогаш прикажана кај нас.

Пред да започнеме со дискусијата, еве ви торент преку кој можете да ја симнете. (изберете ја само првата епизода, другите одселектирајте ги)
Pilot, part 1 (1x01) Lost_pilot_a244
Што ми се допадна?
Генерално, првата епизода од Изгубени, НИКОГАШ нема да можам да ја заборавам бидејќи имаше огромна мистериозност во себе. Дури и по цели три години од првото гледање на оваа епизода, сеуште бев возбуден додека гледав по којзнае кој пат одредени сцени. Епизодата е буквално направена така што не те остава рамнодушен во ниту еден момент, и може слободно да се мери и според приказната, но и според режирањето со голем број на светски филмски блокбастери. Не бадијала Џ.Џ. Абрамс добил ЕМИ награда за најдобар режисер...

Што забележав?
Еве ги моментите за кои сметам дека е возможно да дискутираме и во идната, последна, шестта сезона.
- Кучето Винсент како да ја осеќа опасноста која ги демне Чарли, Кејт и Џек.
- Времето на Островот вртоглаво се менува. Во еден миг сјајно светнал ден, во друг, одеднаш заврнало... Се прашувам дали ова има некаква врска со Џејкоб или неговиот непријател? Можеби на овој начин Џејкоб ги предупредува преживеаните за опасноста од Чудовиштето?
- Белите патики. Ако се надоврземе на ова парче од епизодата кое ни беше откриено во една од тринаесетте мобизоди, дали може да се каже дека ова е знак оти Кристијан бил заробен од непријателот??
- Чудовиштето изгледа беше измамено од Џејкоб...сигурен сум дека не сакаше да го убие пилотот кој го видовме, туку Френк Лапидус, пилотот кој ТРЕБАЛ да го управува летот 815 на Океаник тој ден. Зошто? Искрено, појма немам... Smile

Моменти за паметење:
- Џек се буди во џунглата
- Херојските три минути на Џек, во кои спасува голем број на преживеани.
- првиот флешбек (на Џек) во кој го гледаме падот на авионот.
- Чудовиштето се појавува за првпат и крши дрвја во џунглата пред очите на преживеаните.
- „Изброј до пет“...првото спомнување на приказната која и понатаму ќе биде присутна во серијата.
- Чарли открива дека бил член во групата "DriveShaft"
- Првата жртва на Чудовиштето.

Интересни факти:
- снимањето на оваа епизода чинело цели 11.5 милиони долари и заедно со вториот дел од Пилотот е една од најскапите епизоди снимени досега во историјата на американската телевизија.
- оригинално, било планирано Џек да умре во оваа епизода и да биде заменет од Кејт на лидерското место. Одлуката била променета откако сценаристите сфатиле дека карактерот на Џек може да им биде корисен во иднина.
- епизодата, како што веќе спомнав, била прикажана на 22 септември 2004 и подоцна истиот датум ќе стане и официјално датум на кој летот 815 паднал на Островот. Ова е подоцна потврдено во финалето на втората сезона, како и во "The Glass Ballerina".

Прашања за дебатирање:
- зошто Џек се разбуди среде џунгла?
- зошто Чудовиштето го уби Сет Норис (пилотот)?
- по што ќе ја паметите епизодата? Која ви е омилена сцена?

Let the Re-Watch begin!affraid lol!

Последната промена е направена од Losteech на Саб Мај 30, 2009 11:14 am. Мислењето е променето 1 пати
Вратете се на почетокот Go down
http://lostseries.blog.mk
Мики
Неизлечливо изгубен
Неизлечливо изгубен
Мики

Male
Број на мислења : 1282
Местолокација : Велес
Работа/Хоби : Лост, Авиони, Измами... :)
Хумор : Денес единствено е исплатливо да се отворат аптека и обложувалница.
Registration date : 2009-01-21

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПон Мај 25, 2009 3:11 pm

да само уште да ја погледнам епизодата(која ја немам) па ќе почне ривочот... Smile
http://www.con.blog.com.mk
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПон Мај 25, 2009 3:19 pm

Мики напиша:
да само уште да ја погледнам епизодата(која ја немам) па ќе почне ривочот... Smile
Уклучи се на МСН да ти пратам торент. Wink
IceMan
Преживеан
Преживеан
IceMan

Male
Број на мислења : 85
Местолокација : DHARMA
Работа/Хоби : Gledanje Lost :D
Registration date : 2009-05-25

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПон Мај 25, 2009 10:47 pm

Незнам зошто но мислам дека во 6та сезона ке се навратат на првата епизода некако. Се разбуди бидејки винсент го разбуди а зошто на сред џунгла...мислам бидејки се во loop (циклус кој се повторува)мислам дека и таа теориа е најпопуларна во моментов. Иначе незнам дали забележа а беше истакнато и на darkufo за предметот што стои до него гога се буди. А можеше да потенцираш дека во оваа епизода се случило непто важно што сите сме го пропуштиле а ке се објасни во последната сезона...ова го кажаа дарлтон во некое интервју кое нможам да го најдам во моментот!
3 теории...
-дека знаеш нешто повеќе за островот
-дека френк требало да биде на него
-џејкоб, непријателот или бен го пуштиле да го убие бидејки знаел како да излезе од островот а во тој случај сите би дознале за него
епизодата ке ја паметам по се, едноставно не може да се заборави...а најомилена сцена ми беше-кога го случнаа чудовиштето, и по тоа кога седеа на плажата сите се запознаваа меѓу себе. искрено парт 2 беше поинтересен ама овде има повеќе нерешени мистерии!
позз cheers
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПон Мај 25, 2009 11:50 pm

IceMan напиша:
А можеше да потенцираш дека во оваа епизода се случило непто важно што сите сме го пропуштиле а ке се објасни во последната сезона...ова го кажаа дарлтон во некое интервју кое нможам да го најдам во моментот!
Сигурен ли си за ова? Не најдов вакво нешто на Lostpedia... :O
IceMan
Преживеан
Преживеан
IceMan

Male
Број на мислења : 85
Местолокација : DHARMA
Работа/Хоби : Gledanje Lost :D
Registration date : 2009-05-25

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeВто Мај 26, 2009 12:40 am

Ај утре ке го најдам, сеа ми се спие!
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeВто Мај 26, 2009 1:48 am

ОК. =))
tanja
Преживеан
Преживеан
tanja

Female
Број на мислења : 7
Местолокација : kumanovo
Registration date : 2009-01-20

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeВто Мај 26, 2009 11:29 pm

Invalid file id Sad(((
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeВто Мај 26, 2009 11:56 pm

tanja напиша:
Invalid file id Sad(((
Леле! Shocked
Ај пробај од овде: Lost.S01-S04.iNTERNAL.DVDRip.HDTV.XviD-Zamunda.torrent

(десен клик и save link as...)
tanja
Преживеан
Преживеан
tanja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСре Мај 27, 2009 4:06 pm

PA isto mi vika Sad
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСре Мај 27, 2009 8:32 pm

tanja напиша:
PA isto mi vika Sad
Кај мене е добро преку вториот линк. Сигурна ли си дека не работи. Да те потсетам, десен клик и save link as... после го пушташ торентот преку некоја програма (на пр. UTorrent) и откако ќе се симне ја гледаш епизодата... Shocked
tanja
Преживеан
Преживеан
tanja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСре Мај 27, 2009 9:05 pm

Haha pa jas go pravam toa celo vreme, no koga ke go snimam, nesaka da se pusti vo nikoj program Sad
No ajde, nema veze Smile Sepak fala
DWW
Преживеан
Преживеан
DWW

Male
Број на мислења : 5
Местолокација : miravci
Registration date : 2009-01-23

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПет Мај 29, 2009 8:39 pm

i kako e?
DWW
Преживеан
Преживеан
DWW

Male
Број на мислења : 5
Местолокација : miravci
Registration date : 2009-01-23

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПет Мај 29, 2009 8:40 pm

de jas de sa istaknum i da vi kazum nesto...ima nekoj si zbrki vo lost dali mozis da gi vidis ti?
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСаб Мај 30, 2009 11:15 am

DWW напиша:
de jas de sa istaknum i da vi kazum nesto...ima nekoj si zbrki vo lost dali mozis da gi vidis ti?
На какви збрки мислиш конкретно?
И ако може пишувајте на кирилица. Smile
Steff
Преживеан
Преживеан
Steff

Male
Број на мислења : 68
Местолокација : The Swan, The Island
Работа/Хоби : entering the numbers / playing table tennis
Хумор : anytime =)
Registration date : 2009-01-19

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeЧет Јун 04, 2009 7:25 pm

ај прво прашањава, па да си кажам шо мислам:
*Па после гледањето на 316, можеби исто бил „телепортиран“ на Островот.. а можда и така „го паднале“ сред џунгла, за да го има она добропознатото-за-прва-сезона-трчање-низ-дрва =)
* Па штознам.. ама искрено мн глуп потег на пилотот да ѕирне низ прозорот, после такви звуци =)
*по ПОЧЕТОКОТ на најдобрата серија!!! омилена сцена.. пааа.. ќе звучи премногу американски, ама првата.. будењето во џунглата и трчањето на плажата... додуша и цела епизода.. после, сцената со звуците на чудовиштето.. па коа врне..

нешта што сакам да си ги кажам:
*Музиката беше ОДЛИЧНА!!! имаше 3 или 4 песнички шо после ќе се вртат низ целата сезона, па и целата серија
*интересно ми беше како даваа хинтови кон работи што подоцна ќе се откријат, и тоа:
а) одма во истата епизода: Џек коа се буди со шишенцето алкохол во џеб.. а после во ФБ-от гледаме како го става таму =)
б) за некоја епизода:
-кога Кејт излегува од Џунглата се држи за зглобовите (за после да дознаеме за лисиците)
-исто коа Кејт прашува дали ќе преживее човекот (маршалот)
-Кејт вика: јас би побегнала (кога зборат со Џек)
-сите сцени со Чарли (подоцна ќе дознаеме дека се во врска со хероинот)
в) за подолг период:
-едноставно, Винсент! обично викав дека кучево нема везе со ништо шо се случува таму.. ама можда има.. како ги глеаше Џек, Кејт и Чарли кога идеа таму... можда во него е Џејкобс енеми.. (т.е. Монстерот), па можда глупиот коментар на Волт беше и хинт: кога се слушаат звуците од чудовиштето, он вика: Is it Vincent?... Lost и се е можно! =)))
(имаше уше нешо, ама не ми текнува.. ако ми текне, ќе пишам)

позз
http://www.tra4.blog.com.mk
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeЧет Јун 04, 2009 7:38 pm

Се согласувам за Винсент...кучето беше на некои 200-300 метри од плажата, баш таму кај што се разбуди Џек и плус, ако ги поврземе настаниве и со таа последната мобизода, може да се добие заклучок дека овој непријателов, најпрвин го презел телото на Кристијан Шепард, а после навлегол и во Винсент - откако го погали! Едноставно не ми е логично едно такво куче да не го пронајде својот господар цели 2 дена!

А, и кога ќе ја гледаш третата епизода, забележи го моментот кога Лок го „вика“ кучето. Во тој миг како да е сосема изменето. Можда со тоа свирчето успеал да го „избрка“ непријателот на Џејкоб од неговото тело или сл??? Shocked

Хинтовите беа закон и јас ги забележав исто така...а за музиката, па да, генерално постојано истата се повторува низ сезониве. Не толку како тогаш, ама се повторува! Very Happy

И останаа прашањата:
- абе не ми е логично да е „телепортиран“ бидејќи останал во исто време со луѓето од летот...
- ОК, јас мислам дека го очекувал Френк на негово место па затоа. =))
- за почетоков се согласувам - дефинитивно највпечатливиот момент од Пилотов, ако не и од првата сезона!!!
Мики
Неизлечливо изгубен
Неизлечливо изгубен
Мики

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeЧет Јун 04, 2009 11:50 pm

Значи конечно ја изгледав епизодава, па и официално(за мене) може да почне ри-вочот.
Еве јас што забележав во оваа незаборавна епизода, која ме натера да продолжам да ја следам оваа серија
Како прво незнам дали многумина од вас забележаа но околу 04.13 (четврта минута и тринаесетта секунда) кога Џек бараше помош за да поткренат некој дел од авионот кој беше паднат врз некој преживеан, вториот човек кој го креваше парчето метал беше Џон Лок, исто така додека Џон Лок и другиот помошник го носеа телото на повредениот кој беше пред тоа спасен од Џек, поминувајќи покрај еден од моторите Џон Лок извика да се истават од кај моторот и во тој момент, моторот експлодираше. И сега не сакав да ви разкажувам делови од епизодава, туку сум сигурен дека многумина не забележаа дека тој лик беше Џон Лок. Исто така конечно сватив зошто толку сте ја мразеле Шенон, првиот пат кога сум ја гледал епизодава сигурно сум го пропуштил ова, но сега сваќам дека Шенон навистина е една голема плачка. Друго што да кажам, Бун се обиде да го следи Џек, да им помага на сите колку што може, Винсент знаеше дека нешто ќе се случи кога Џек и компанија се упатија кон кабината.
Едноставно одлична епизода
Поздрав и во наредниот пост ќе ти одговорам на останатите прашања и ќе додадам уште нешто ако ми текне...
Мики
Неизлечливо изгубен
Неизлечливо изгубен
Мики

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeПет Јун 05, 2009 12:15 am

-е зошто де...Мислам дека за ова нема да имаат ни продуцентите одговор. А мислам дека и Кејт се разбуди во џунглата, бидејќи воопшто не ја видовме на плажата во моментите на спасување. И одговорот на прашањето е „појма немам“
-Сет Норис можеше да им помогне многу на преживеаните, тој знаеше доста работи за тоа како може да дојдат до црната кутија, дали можат и ако можат „како“ да комуницираат со надворешниот свет и.т.н. Сет Норис имаше доста информации кој беа важни за преживеаните поради тоа беше убиен од чудовиштето
-Сега глејќи ја по втор пат епизодава немам некој моменти кој ме здрмаа, но се сеќавам кога прв пат ја гледав најдобар момент за мене беше убивањето на Сет Норис, чудовиштето се појавува во џунглата и крши дрва, спасувачки подвиг на Џек и легендарното броење до пет кое никогаш нема да го заборавам(па можеби и некогаш ќе го искористам Smile Razz )
Отпосле ми текна, но нешто како да ми беше чудно кога Џек се појави изненада од џунглата во моментот кога Кејт го бараше токму него. Мислам дека ова ќе биде доста важно во последната сезона, па не би ме чудело и ако Џек бил убиен од чудовиштето кога тој го спасуваше Чарли па Џејкоб енеми да влегол во телото на Џек. Но сепак времето ќе покаже. Истата е ситуацијата и со Винсент

Толку од мене за оваа епизода, ќе пишам коментар на наредната кога ќе ја симнам и изгледам...
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСаб Јун 06, 2009 3:13 am

Хаха си напишал коментар во 23:15 =))
Убаво што си забележал дека Џек се појави изненадно од џунглата на крајот, ама мислам дека тоа нема врска со Чудовиштето...и тој сепак бегаше од него! И плус, подоцна, неговите постапки не беа чудни како на пример, постапките на Лок. Wink
Мики
Неизлечливо изгубен
Неизлечливо изгубен
Мики

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСаб Јун 06, 2009 12:55 pm

Losteech напиша:
Хаха си напишал коментар во 23:15 =))
Laughing Laughing Laughing Laughing Shocked
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСаб Јун 06, 2009 3:23 pm

Ајде бе, утре следува четвртата епизода (Walkabout) фаќајте се за работа! Very Happy
LostyFox
Супер модератор
Супер модератор
LostyFox

Female
Број на мислења : 2272
Местолокација : On the misterious island
Работа/Хоби : Серии, филмови, по некоја книга, по цел ден на PC...тоа не е се, но.....
Хумор : Многу има за кажување :D
Registration date : 2009-01-24

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСаб Јун 06, 2009 6:05 pm

Леле Лости никако неможам да се вклопам во ривочов Sad

Намасте
http://lostyfox.blog.com.mk/
LostyFox
Супер модератор
Супер модератор
LostyFox

Female
Број на мислења : 2272
Местолокација : On the misterious island
Работа/Хоби : Серии, филмови, по некоја книга, по цел ден на PC...тоа не е се, но.....
Хумор : Многу има за кажување :D
Registration date : 2009-01-24

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeЧет Јун 18, 2009 1:41 pm

Eпа вака:

Зошто Џек се разбуди во џунглата?
Па и кажа на Кејт, дека се онесвестил при падот и едноставно таму паднал, нема нешто многу мистериозно во сето тоа.

Зошто Смоуки го уби Сет?
Затоа што беше пилот, главниот, оној што знае многу повеќе од паднатите, плус тоа немаше кој друг да биде убиен, од тие што беа тука Џек, Кејт, Чарли.

Што ми се допадна најмногу?
СЕ! Интересни беа хинтовите, но пред се серијава започна на интересен начин со некои реченици ептен јаки (lines).

Што друго да се каже? ЗАКОН епизода.

Не можам да замислам лост без Џек, а уште помалку како Кејт е лидер и ја има неговате улога Wink

Па толку од мене...Намасте
http://lostyfox.blog.com.mk/
Losteech
Admin
Losteech

Male

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitimeСаб Јун 20, 2009 7:13 pm

LostyFox напиша:
Зошто Џек се разбуди во џунглата?
Па и кажа на Кејт, дека се онесвестил при падот и едноставно таму паднал, нема нешто многу мистериозно во сето тоа.
Не би се согласил баш. Како само тој успеа да се најде баш таму?! Wink

Цитат :
Зошто Смоуки го уби Сет?
Затоа што беше пилот, главниот, оној што знае многу повеќе од паднатите, плус тоа немаше кој друг да биде убиен, од тие што беа тука Џек, Кејт, Чарли.
Може и тоа да биде... Smile

Цитат :
Што ми се допадна најмногу?
СЕ! Интересни беа хинтовите, но пред се серијава започна на интересен начин со некои реченици ептен јаки (lines).
Тука се согласувам комплетно. Razz

Цитат :
Што друго да се каже? ЗАКОН епизода.

Не можам да замислам лост без Џек, а уште помалку како Кејт е лидер и ја има неговате улога Wink

Па толку од мене...Намасте
Ни јас не би можел да си ја замислам Кејт како лидер. Добра одлука направиле сценаристите. Wink
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Pilot, part 1 (1x01)   Pilot, part 1 (1x01) I_icon_minitime

Pilot, part 1 (1x01)
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 2Отиди на страна : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Pilot, part 2 (1x02)
» Exodus, part 1&2 (1x23/24)